divendres, 9 de juliol del 2010

Sessió 5: Esquema de Webquest

EDUCACIÓ PER A LA PAU


WebQuest per a 2n cicle de la ESO

Temàtica transversal (de. Per a la Ciutadania, Coneix. Del medi, etc)

Diseñada por

Carme vicente

Jordi Carpintero

Mariluz Luque



INTRODUCCIÓ

Guerra i pau sempre han estat esdeveniments clau dins la història de la humanitat. Pau, violència, conflicte, són conceptes molt quotidians, els utilitzem o potser els patim molt sovint, i això fa que ens siguin molt familiars, però també que siguin molt equívocs: no tots els conflictes es viuen, s'entenen, ni s'utilitzen de la mateixa manera (Caireta i Barbeito, 2004).

Malgrat tot sempre hi ha hagut personatges l'actitud i implicació dels quals han remogut conciències a nivell global, encara que hagin estat situats en conflictes localitzats.

En aquesta Webquest mirarem de conèixer millor alguns d'aquests personatges i apropar-nos a la seva froma de pensar i actuar.

Conèixes alguns personatges històrics i/o actuals que hagin destacat en la seva lluita en favor dels drets humans, així com conflictes que s'hagin resolt pacíficament i iniciatives actuals en favor de la pau?...


TASQUES


Activitat 1 (1ª sessió, 1h)


Realitzeu un debat general a classe sobre com resoleu els conflictes que heu viscut o esteu patint ara (a classe amb algun company, amb els amics, germans, etc)



Activitat 2

Individual casa: realitzar un resum de les conclusions del debat de la sessió anterior i del les teves pròpies conclusions sobre les millors maneres per resoldre un conflicte.

Activitat 3 (2ª sessió, 1h)

Feu grups de 6 decidint quin rol farà cadascun dels membres del grup:

Periodista: Què passava en el moment; redactar un article

Historiador: avaluació posterior dels fets destacats, per què, com, qui, etc

Biògraf: entrevista als personatges, biografia

Economista: afectació al nou mapa econòmic

Observador de la ONU: violacions dels drets humans, mobilitzacions socials

Disseny i maquetació


Una vegada assignats els rols, inicieu una cerca d'informació sobre aquests personatges: Nelson Mandela, M. L. King, Ghandi....

Activitat 4 (a casa)


Reorganitzeu tota la informació i elaboreu un dossier grupal per a entregar al professor/a



Activitat 5 (sessió 3)

Presentació grupal de cada personatge basat en el dossier grupal (Power Point, Poster/mural, video Youtube, grabar un programa de radio, video documental, etc......)




AVALUACIÓ

 DEBAT  20%
No suficient:
No es participa al debat. No s'entrega.

Opinió sense argunmentació

No respecta el torn de paraula ni les opinions dels altres companys/es.

Es participa poc al debat o es diuen bajanades.

Argumentació pobre de les opinions.


Suficient:
Es participa al debat de manera activa i respectuosa.

Argumentació adequada però poc treballada.

Es fa una expressió raonada de les idees. Coherència, adequació, i cohesió dels arguments.



DOSSIER 40%

No suficient:
No es fa la part assignada del dossier.

Continguts molt pobres i/o presentació inadequada.

Suficient:
Realització de la part assignada de forma pobre.

Es pot millorar la presentació.

Bé:
Presentació amb continguts coherents i ben presentats. Encara que amb manca d'informació.

Bona presentació dels continguts amb profusió d'informació.

Excel.lent:
Presentació original i respectuosa amb la tipologia textual.



EXPOSICIÓ 40%

No suficient:
L'alumne no fa o no prepara l'exposició.

Suficient:
Poc interés en la preparació i presentació de l'exposició.

Bé:
L'alumne prepara i fa l'exposició a classe.

Excel.lent:
L'alumne prepara i fa l'exposició a classe. A més a més, es capaç d'elaborar-la de manera que la resta de companys hi pugui participar d'alguna manera.



RESOLUCIÓ DE CONFLICTES (Puntuació bonus)Valoració dins el propi grup

No suficient:
Actitud individualista. Postura inamobible en les opinions personals. Poc respecte per les opinions alienes.

Les seves critiques als companys són feridores.

Suficient:
No aporta solucions als conflictes que sorgeixen.

Bé:
Encara que fa critiques constructives, no es capaç d'ajudar els companys.

Excel.lent:
És assertiu en les seves exposicions. Respecta les opinions dels companys i pot posar-se en la seva pell. Fa critiques constructives. Es capaç

dimecres, 7 de juliol del 2010

Sessió 3: Article d'opinió i proposta de Webquest


MEDALLES A PREU D'OR


Cada cop hi ha més veus discordants respecte al valor sentimental nacional de les medalles obtingudes per esportistes nacionalitzats. Val tot? Esport formatiu o esport rendible?

En els últims anys, el nombre d'esportistes nacionalitzats ha anat en augment, provocant que sorgeixin veus a favor i veus discrepants amb aquest tema. Per una banda, hi ha qui no se sent identificat amb els esportistes que no han nascut al seu país. Per una altra, hi ha qui només té en compte els èxits esportius.

Tot i que hi ha diversitat de situacions (esportistes fitxats, esportistes acollits per temes polítics o econòmics o aquells que han rebut tota la formació esportiva en els país d'acollida), si observem els diferents casos sorgits en els últims esdeveniments esportius, en el fons el que sol prevaldre és l'èxit que assoleixen, transformant així l'esportista en una inversió i no en un exemple de superació.

Inicialment, podríem pensar que aquests esportistes procedeixen de països en vies de desenvolupament, però no sempre és així. Casos com el del “Juanito” Muellher demostren que altres motivacions com l'econòmica tenen més força que l'esperit olímpic. Aquest exemple s'enfronta amb el cas de gent com Marcos Senna, que va escollir jugar amb Espanya sense esperar obtenir cap compensació a canvi.

Considerem que una nacionalització per motius esportius pot ser ètica sempre que respongui a motius que responguin als valors de la cultura esportiva (“lo importante es participar”) i no a motivacions estrictament mercantilistes que converteixen els esportistes en producte de canvi en un mercat.

Carme Vicente
Jordi Carpintero
Mariluz Luque

Reflexió sobre la sessió

A la sessió d'avui dimecres ens han plantejat un nou repte en format Webquest. En aquest temps em pogut valorar com ens organitzem dins un nou grup amb una nova temàtica.

La tasca ha resultat més productiva degut a que ja coneixiem la interfaç de presentació i la programació i tipus d'activitats a acomplir. D'aquesta manera no ens hem deixat endur per lo engrescador del tòpic i el nostre debat ha esdevingut en una tasca de recerca d'informació i transformacio d'aquesta informació en forma d'un article d'opinió grupal.

Ha estat molt interessant, però el format de la tasca, és a dir la presentació de l'activitat i cadascuna de les seves labors, m'ha semblat en un primer moment massa extensa. És possible que per als nostres alumnes resulti desalentador trabarse directament amb una activitat tant llarga. Crec que seria convenient dividir físicament les tasques en diferents enllaços per a que hi hagi una visió escalonada de la tasca. Petites fites que resultin assequibles i més engrescadores. També seria considerable que a l'hora de realitzar la programació es tinguin en compte, a més de la transformació de la informació cercada, la realització de tasques paral.leles fora de l'ordinador.

Proposta de Webquest: Educació per la Pau


Intencionalitat: que els alumnes prioritzin un estudi crític, no sols descriptiu, de la realitat natural i social més propera i general. Fer èmfasi en els problemes rellevants actuals derivats de l'incompliment del respecte dels drets humans. Plantejar situacions perquè els alumnes valorin els avantatges i els inconvenients del sistema democràtic i cerquin solucions dialogades als conflictes. Conèixer alguns personatges històrics i actuals que hagin destacat en la seva lluita en favor dels drets humans, així com conflictes que s'hagin resolt pacíficament i iniciatives actuals en favor de la pau...

1. PORTADA
2. INTRODUCCIÓ
3. TASCA/TASQUES
4. PROCÉS
5. RECURSOS
6. AVALUACIÓ
7. CONCLUSIÓ
8. CRÈDITS
9. GUIA DIDÀCTICA

dimarts, 6 de juliol del 2010

Sessió 2: Introducció a les Webquest

La sessió d'avui ha esta una sessió força interessant. Hem pogut conèixer de més aprop com es treballa amb l'alumnat mitjançant les Webquest.

En aquesta pràctica em pogut viure com resulta de motivador no tan sols un tòpic llaminer sinó la presentació mitjançant aquesta tecnologia. Em pogut valorar també, que es tracta d'una nova forma de programar i un canvi en la metodologia directa a l'aula.

És realment interessant veure que els alumnes es poden sentir acompanyats individualment en una activitat grupal com la que hem desenvolupat avui. El guiatge de l'activitat i la transmissió de coneixements es troben implícits en la Webquest, per tant el professor o professora pot dedicar el temps a l'aula a les dificultats individuals dels alumnes, a la gestió de cada grup petit, a les habilitats de comunicació de cadascú i a la competència en resoldre possibles conflictes a l'hora de resoldre la tasca, i moltes més actuacions realment educatives.

És una manera en que l'alumne transforma la informació de forma activa en aprenentatge significatiu.

Respecte a les Webquest he pogut seguir el treball que fa Núria Alart treballant les intel.ligències múltiples mitjançant les noves tecnologies. Us adjunto un vídeo que considero molt interessant:


Comentari

Felicitats per la creació del blog!

En la següent entrada que realitzis, t'animo a insereixis un fotografia o un video per fer més enriquidor el teu espai. En qualsevol moment de dubte, pots consultar el tutorial blogger que s'adjunta al blog del curs. Et recordo l'enllaç:

www.aprenentatgecooperatiu20.blogspot.com

Salutacions,

Alex

dilluns, 5 de juliol del 2010

Bona tarda! Inici de curs!

Bona tarda a tots des de l'aula!

Espero poder compartir amb tots vosaltres les necessitats, les experiències i els neguits que tot això de les noves tecnologies pot ocasionar.

Salutacions!

Sessió 1: Tast del 2.0

En la nostra primera sessió em rebut un tast (més aviat un bon àpat) sobre les noves tecnologies de la informació i l'aprenentatge, i com les podrem aplicar a l'aula a partir de la pròpia experiència viscuda durant el curs d'Aprenentatge Cooperatiu 2.0 de la Rosa Sensat.

Per a endinsar-nos en la temàtica em començat creant el nostre bloc per a poder compartir les nostres experiències entre tots els participants.

No dubteu a fer comentaris, així tots ens podrem nodrir de l'experiència cooperativa!